MAGAZIN ZA NAUKU, ISTRAŽIVANJA I OTKRIĆA
»  MENI 
 Home
 Redakcija
 Linkovi
 Kontakt
 
» BROJ 88
Planeta Br 88
Godina XVII
Januar - Februar 2019.
»  IZBOR IZ BROJEVA
Br. 95
Mart 2020g
Br. 93
Nov. 2019g
Br. 94
Jan. 2020g
Br. 91
Jul 2019g
Br. 92
Sep. 2019g
Br. 89
Mart 2019g
Br. 90
Maj 2019g
Br. 87
Nov. 2018g
Br. 88
Jan. 2019g
Br. 85
Jul 2018g
Br. 86
Sep. 2018g
Br. 83
Mart 2018g
Br. 84
Maj 2018g
Br. 81
Nov. 2017g
Br. 82
Jan. 2018g
Br. 79
Jul. 2017g
Br. 80
Sep. 2017g
Br. 77
Mart. 2017g
Br. 78
Maj. 2017g
Br. 75
Septembar. 2016g
Br. 76
Januar. 2017g
Br. 73
April. 2016g
Br. 74
Jul. 2016g
Br. 71
Nov. 2015g
Br. 72
Feb. 2016g
Br. 69
Jul 2015g
Br. 70
Sept. 2015g
Br. 67
Januar 2015g
Br. 68
April. 2015g
Br. 65
Sept. 2014g
Br. 66
Nov. 2014g
Br. 63
Maj. 2014g
Br. 64
Jul. 2014g
Br. 61
Jan. 2014g
Br. 62
Mart. 2014g
Br. 59
Sept. 2013g
Br. 60
Nov. 2013g
Br. 57
Maj. 2013g
Br. 58
Juli. 2013g
Br. 55
Jan. 2013g
Br. 56
Mart. 2013g
Br. 53
Sept. 2012g
Br. 54
Nov. 2012g
Br. 51
Maj 2012g
Br. 52
Juli 2012g
Br. 49
Jan 2012g
Br. 50
Mart 2012g
Br. 47
Juli 2011g
Br. 48
Oktobar 2011g
Br. 45
Mart 2011g
Br. 46
Maj 2011g
Br. 43
Nov. 2010g
Br. 44
Jan 2011g
Br. 41
Jul 2010g
Br. 42
Sept. 2010g
Br. 39
Mart 2010g
Br. 40
Maj 2010g.
Br. 37
Nov. 2009g.
Br.38
Januar 2010g
Br. 35
Jul.2009g
Br. 36
Sept.2009g
Br. 33
Mart. 2009g.
Br. 34
Maj 2009g.
Br. 31
Nov. 2008g.
Br. 32
Jan 2009g.
Br. 29
Jun 2008g.
Br. 30
Avgust 2008g.
Br. 27
Januar 2008g
Br. 28
Mart 2008g.
Br. 25
Avgust 2007
Br. 26
Nov. 2007
Br. 23
Mart 2007.
Br. 24
Jun 2007
Br. 21
Nov. 2006.
Br. 22
Januar 2007.
Br. 19
Jul 2006.
Br. 20
Sept. 2006.
Br. 17
Mart 2006.
Br. 18
Maj 2006.
Br 15.
Oktobar 2005.
Br. 16
Januar 2006.
Br 13
April 2005g
Br. 14
Jun 2005g
Br. 11
Okt. 2004.
Br. 12
Dec. 2004.
Br 10
Br. 9
Avg 2004.
Br. 10
Sept. 2004.
Br. 7
April 2004.
Br. 8
Jun 2004.
Br. 5
Dec. 2003.
Br. 6
Feb. 2004.
Br. 3
Okt. 2003.
Br. 4
Nov. 2003.
Br. 1
Jun 2003.
Br. 2
Sept. 2003.
» Glavni naslovi

ISHRANA

 

Sirevi i vino

Ipak, tajna veza

ISHRANAU svojoj genezi i sirevi i vino imaju puno elemenata koji ih povezuju. Poznato je da je vinova loza majka vina, zemljište otac, a klima sudbina. Životinja od čijeg se mleka proizvodi sir ekvivalent je vinovoj lozi. Zemljište je otac vina, ali i sireva, jer trava i njihova aromatičnost zavise od zeljišta i klime i značajno utiču na senzorne karakteristike sireva, govori naš poznati enolog prof. dr Slobodan Jović

 

Prema gastronomskim pravilima, sirevi se jedu na kraju obeda. Oni su " kadenca simfonije za stolom " i kao takvi označavaju kraj obroka. Svojim mirisom i ukusom pobuđuju čula i time provociraju lučenje želudačnih sokova, čime smanjuju utisak presitosti.
Kod nas je uobičajeno konzumiranje belih svežih sireva čistih, ili pomešanih sa tucanom paprikom, goroljibem itd. I to na početku ručka uz proju ili lepinju, kaže prof. dr Slobodan Jović, vrstan poznavalac sireva i gastronom, i ističe da, ukoliko se posluži jak, prevreli beli sir i pršuta na početku obeda, to bi bilo isto što i stavljanje uskličnika na početak rečenice jer sve što sledi kasnije od posluženja gubi na značaju.
Mnogi enolozi ističu da se sirevi idealno kombinuju sa vinom, da ga uzdižu i čine prividno boljim. Da li je baš tako? Sirevi su često jakog i oštrog ukusa, uglavnom masni, bogati kiselinama i često veoma slani. Pored toga, njihova tekstura je često veoma lepljiva, što izaziva promene usne duplje. Zbog toga mnogi sirevi, naročito loše odabrani, mogu biti "ubice vina". 
Prof. dr Slobodan Jović ističe da je verovatno mit o perfektnom slaganju vina i sireva zasnovan na dva sudbinska partnerstva: između porta i stiltona i rokforda i soterna. Suprotno uvreženom mišljenju, suva crvena vina češće stradaju od sira u odnosu na bela suva vina, pri čemu su bela slatka vina mnogo bolji pratilac sireva. Dobri poznavaoci ove problematike kažu da bi, možda, uz veći broj sireva na dasci najkompromisnije vine bio “pinot noir” iz Novog sveta ili meki “pinot noir” iz Burgundije.
Imajući u vidu da postoji veoma veliki broj sireva, vrlo različitog ukusa i teksture, prof. Jović napominje da je nemoguće preporučiti neka vina koja bila sveobuhvatna i univerzalna. Možda bi od pomoći mogla da bude sugestija slaganja lokalnih sireva i lokalnih vina, obzirom da su obe blagodati nosioci karakteristika zemiljišta i klime koji su ih u velikoj meri i satkali.
Kultura takođe spaja ova dva bisera gastronomije: temperatura serviranja sireva i vina kreće se od 8 do 10 C; najpre se serviraju blagi sirevi, a zatim teži; sireve, kao i crveno vino, treba držati na sobnoj temperature pre serviranja; regionalni sir mora uvek da se nađe na ploči sa sirevima i bude praćeno regionalnim vinom; sirevi traže određeno vreme za sazrevanje, a posle određenog vremena, baš kao i vino, gube karakteristike dobrog kvaliteta. Sirevi i vino u Francuskoj imaju oznaku kontrolisanog porekla, tj. AOC (Appellation d Origine controlee), ističe prof. dr Slobodan Jović i dodaje da značaj sireva u gastronomiji najbolje oslikava konstatacija koja glasi: "I najbolje posluženje bez sira na kraju sliči lepotici koja je izgubila jedno oko".

ISHRANA

 

 


Kompletni tekstove sa slikama i prilozima potražite u magazinu
"PLANETA" - štampano izdanje ili u ON LINE prodaji Elektronskog izdanja
"Novinarnica"

 

 

 

  back   top
» Pretraži SAJT  

powered by FreeFind

»  Korisno 
Bookmark This Page
E-mail This Page
Printer Versie
Print This Page
Site map

» Pratite nas  
Pratite nas na Facebook-u Pratite nas na Twitter - u  
»  Prijatelji Planete



» 10 GODINA PLANETE

free counters Flag Counter

6 digitalnih izdanja:
4,58 EUR/540,00 RSD
Uštedite čitajući digitalna izdanja 50%

Samo ovo izdanje:
1,22 EUR/144,00 RSD
Uštedite čitajući digitalno izdanje 20%

www.novinarnica.netfree counters

Čitajte na kompjuteru, tabletu ili mobilnom telefonu

» PRELISTAJTE

NOVINARNICA predlaže
Prelistajte besplatno
primerke

Planeta Br 48


Planeta Br 63


» BROJ 95
Planeta Br 95
Godina XVII
Mart - April 2020.

 

 

Magazin za nauku, kulturu, istraživanja i otkrića
Copyright © 2003-2020 PLANETA