MAGAZIN ZA NAUKU, ISTRAŽIVANJA I OTKRIĆA
»  MENI 
 Home
 Redakcija
 Linkovi
 Kontakt
 
» BROJ 52
Godina X
Julu - Avgust 2012.
»  IZBOR IZ BROJEVA
Br. 65
Sept. 2014g
Br. 66
Nov. 2014g
Br. 63
Maj. 2014g
Br. 64
Jul. 2014g
Br. 61
Jan. 2014g
Br. 62
Mart. 2014g
Br. 59
Sept. 2013g
Br. 60
Nov. 2013g
Br. 57
Maj. 2013g
Br. 58
Juli. 2013g
Br. 55
Jan. 2013g
Br. 56
Mart. 2013g
Br. 53
Sept. 2012g
Br. 54
Nov. 2012g
Br. 51
Maj 2012g
Br. 52
Juli 2012g
Br. 49
Jan 2012g
Br. 50
Mart 2012g
Br. 47
Juli 2011g
Br. 48
Oktobar 2011g
Br. 45
Mart 2011g
Br. 46
Maj 2011g
Br. 43
Nov. 2010g
Br. 44
Jan 2011g
Br. 41
Jul 2010g
Br. 42
Sept. 2010g
Br. 39
Mart 2010g
Br. 40
Maj 2010g.
Br. 37
Nov. 2009g.
Br.38
Januar 2010g
Br. 35
Jul.2009g
Br. 36
Sept.2009g
Br. 33
Mart. 2009g.
Br. 34
Maj 2009g.
Br. 31
Nov. 2008g.
Br. 32
Jan 2009g.
Br. 29
Jun 2008g.
Br. 30
Avgust 2008g.
Br. 27
Januar 2008g
Br. 28
Mart 2008g.
Br. 25
Avgust 2007
Br. 26
Nov. 2007
Br. 23
Mart 2007.
Br. 24
Jun 2007
Br. 21
Nov. 2006.
Br. 22
Januar 2007.
Br. 19
Jul 2006.
Br. 20
Sept. 2006.
Br. 17
Mart 2006.
Br. 18
Maj 2006.
Br 15.
Oktobar 2005.
Br. 16
Januar 2006.
Br 13
April 2005g
Br. 14
Jun 2005g
Br. 11
Okt. 2004.
Br. 12
Dec. 2004.
Br 10
Br. 9
Avg 2004.
Br. 10
Sept. 2004.
Br. 7
April 2004.
Br. 8
Jun 2004.
Br. 5
Dec. 2003.
Br. 6
Feb. 2004.
Br. 3
Okt. 2003.
Br. 4
Nov. 2003.
Br. 1
Jun 2003.
Br. 2
Sept. 2003.
» Glavni naslovi

MEDICINA


VESTI IZ MEDICINE

 

Endokrinologija
Masnoće i insulinska rezistencija

Poznato je da konzumiranje hrane bogate masnoćama podstiče gojaznost koja je jedan od glavnih faktora rizika za razvoj dijabetesa tipa II. Američki naučnici otkrili su mehanizam čijim posredstvom masna hrana dovodi do insulinske rezistencije. Prema pisanju časopisa “Sel riports”, da bi slobodne masne kiseline, koje se nalaze u prehrambenim masnoćama i telesnoj masti, ometale delovanje insulina, neophodno je prisustvo proteina Bcl10.

U istraživanju obavljenom na miševima pokazalo se da je životinja koja nije imala taj protein zapravo bila zaštićena od razvoja insulinske rezistencije kao posledice uzimanja masnoća. Istraživanje je takođe pokazalo da čak i kratkotrajna ishrana bogata masnoćama, od samo nekoliko dana, može da dovede do pojave insulinske rezistencije.

 

Mozak
Oprezno sa voćnim šećerom

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija, u Los Anđelesu, animalnim testovima su utvrdili da uzimanje fruktoze usporava pamćenje, otežava učenje i druge i funkcije mozga, dok omega-3 masne kiseline pomažu u neutralisanju nastale štete. Insulinska rezistencija je, po njima, najverovatniji uzročnik oštećenja pamćenja, jer je insulin uključen u proces kojim ćelije mozga koriste i skladište šećer. Ishrana bogata šećerom uzrokuje veće oslobađanje insulina te moždane ćelije vremenom postaju neosetljive na njegovo delovanje.

Treba, međutim, napomenuti da je američko istraživanje bazirano na tamošnjim prehrambenim navikama, odnosno obilnom korišćenju slatkog kukuruznog skroba u prehrambenoj industriji. Naučnici napominju da su “manje zabrinuti zbog prirodne fruktoze iz voća, koja sadrži i važne antioksidante”, pa savetuju da se uzimanje šećera minimizira konzumiranjem svežeg bobičastog voća, a unos omega-3 poveća kroz više porcija ribe, ili dodavanjem oraha i semenki lana.

 

Minerali
Magnezijum štiti od “šloga”

Ishrana bogata magnezijumom značajno smanjuje rizik od moždanog udara, pokazala je jedna nova studija. Veza između tog minerala i “šloga” - blokade krvnih sudova mozga - posebno je izražena kad je reč o ishemijskom moždanom udaru. Naučnici su otkrili da se rizik od ishemijskog moždanog udara, inače najčešćeg kod starijih osoba, sa svakih dodatnih 100 miligrama magnezijuma dnevno smanjuje za po 9 %.
Ovo su rezultati jedne velike švedske studije, odnosno analize podataka sedam istraživanja obavljenih od 1998. do 2011. godine, koja su pokazala statistički značajnu povezanost unosa magnezijuma i rizika od moždanog udara. Nalaz je potvrđen čak i u slučajevima kad su naučnici uzeli u obzir i druge, multiple faktore rizika za moždani udar, kao što su hipertenzija, dijabetes, starost, pušenje, visok nivo holesterola i fizička neaktivnost.


Vitamini
K2 i Parkinsonova bolest

Pravi uzročnik Parkinsonove bolesti nije poznat, ali su naučnici poslednjih godina opisali nekoliko genetskih defekata (mutacija) koje mogu da dovedu do smanjenja aktivnosti mitohondrija. Jedno novo istraživanje pokazuje da se primenom vitamina K2 kod obolelih od Parkinsonove bolesti ponovo aktiviraju oštećene mitohondrije i proizvodnja energije, odnosno pospešuje transport elektrona u mitohondrijima.

Na nivou ćelije, kod obolelih, dolazi do poremećaja u aktivnosti mitohondrija i transporta elektrona pa mitohondrije ne proizvode dovoljnu količinu energije potrebne ćeliji. U pojedinim delovima mozga to rezultira odumiranjem ćelija i poremećajem njihove međusobne komunikacije. Tipični simptomi Parkinsonove bolesti su smanjena pokretljivost, tremor i ukočenost mišića.

Ishrana
Jaje dobro za holesterol

Suprotno ranijim upozorenjima da unos jaja treba maksimalno ograničiti, najnovija istraživanja pokazuju da zdrave odrasle osobe mogu da jedu jaja bez straha da će im to povećati rizik od bolesti srca. Konzumacija jaja pozitivno deluje na metabolizam HDL (“dobrog”) holesterola i kod osoba sa metaboličkim sindromom, a HDL sprečava nakupljanje masti u krvnim sudovima i razvoj ateroskleroze. Holesterol u krvi više će se povećati unosom zasićenih masti, kojih u jajima ima vrlo malo. Analize su takođe pokazale da jaja imaju 14 % manje holesterola nego što je ranije izmereno.



Hormoni

Prepreka uspešnom mršavljenju

Prema nalazima australijskih naučnika, pravi razlog neuspešnog mršavljenja tokom redukcijske dijete nije nedostatak upornosti nego hormonska neravnoteža. Kako su autori studije opisali u časopisu New England Journal of Medicine , kad osoba mršavi, dolazi do hormonskih promena koje telo prilagođavaju gubitku rezerva masti, što podstiče veće uzimanje hrane, odnosno nadoknadu rezervi. Ovo desetonedeljno istraživanje obavljeno je na uzorku od 50 gojaznih osoba koje su dnevni unos hrane svele na samo 500 do 550 kcal. Nakon što su time su izgubile određeni procenat telesne mase, savetovano im je kako da postignutu težinu održavaju u narednih godinu dana.

Analizom krvi ispitanika pronađeni su, međutim, neuravnoteženi nivoi devet različitih hormona, čak i godinu dana po okončanju programa mršavljenja. Uprkos savetima, rezultati održavanja postignute telesne mase nisu bili ohrabrujući.

 

 

 

  back   top
» Pretraži SAJT  

powered by FreeFind

»  Korisno 
Bookmark This Page
E-mail This Page
Printer Versie
Print This Page
Site map

» Pratite nas  
Pratite nas na Facebook-u Pratite nas na Twitter - u  
»  Prijatelji Planete
»   ON LINE PRODAJA

6 digitalnih izdanja:
5,40 EUR/540,00 RSD
Uštedite čitajući digitalna izdanja 50%

Samo ovo izdanje:
1,44 EUR/144,00 RSD
Uštedite čitajući digitalno izdanje 20%

www.novinarnica.netfree counters

 

 

Magazin za nauku, kulturu, istraživanja i otkrića
Copyright © 2003 -2014. PLANETA